کمیک سندمن یکی از تحسین شده ترین کمیک های تاریخ است. اثری که نیل گیمن آن را از کابوسهای خود گرفت به یکی از بهترین کمیکهای انتشارات DC تبدیل شد. خبر ساخت یک سریال از این کمیک هواداران بسیاری را شاد کرد و خود آن هم توانست جزو محبوبترین سریالهای سال 2022 قرار بگیرد. در این مقاله قصد داریم با بررسی و نقد سریال The Sandman پرده از نکاتی برداریم که حتی از دید تیزبین ترین سریالبازها هم پنهان مانده است.
نقد سریال سندمن: داستان
طرفداران قدیمی کمیک با سندمن آشنا هستند. سندمن، برادران و خواهرانش The Endless هستند. سندمن یا مورفیوس که گاهی رویا (Dream) هم خطاب میشود خواهر و برادرانی به اسم های مرگ، دیوانگی، هوس، نا امیدی، تقدیر و تخریب دارد.
همانطور که از اسم این خانواده پیداست، هر کدام از آن ها قدرت هایی فوق العاده دارند. آن ها نامیرا هستند و هر کدام در قلمرو خود زندگی میکنند. با وجود این که آن ها یک خانواده هستند اما در اکثر مواقع تمایلی به دیدن هم ندارند و درگیر کارهای خود هستند.
داستان سریال Sandman هم دقیقا در همین شرایط و از زندانی شدن مورفیوس (Sandman) به وسیله یک جادوگر شروع میشود. این اتفاق زمانی میوفتد که مورفیوس به دنبال یکی از کابوس های خود است که از سرزمین رویا فرار کرده است و در زمین به کشتار مشغول است. در لحظه ای که کار مورفیوس در حال تمام شدن است، او به سمت طلسم کشیده شده و زندانی میشود.
با وجود این که هدف جادوگر به دام انداختن مرگ بود، اما همچنان به آزاد کردن سندمن رضایت نمیدهد و بیش از 100 سال او را در زندان نگه میدارد. این اتفاق در حالی می افتد که بدون وجود Dream سرزمین رویا بدون شاه مانده و هر لحظه خرابی های بیشتری به بار می آید. بسیاری از انسان ها میخوابند و دیگر بیدار نمیشوند. دکترها هم از فهم علت این عارضه عاجز هستند.
بالاخره طلسم میشکند. مورفیوس آزاد میشود، دل بینندگان را خنک میکند و به سرزمین رویا برمیگردد. سرزمین ویران شده اش که روزگاری در آن حکومت میکرد وضع بهتری از او ندارد. اموال او در زمین غارت شده است و دزدان به سبب آن زندگی خوبی برای خود درست کرده اند.
حالا Sandman ضعیف، خسته و عزادار است. او عصبانی است و به دنبال راه حل میگردد. سرزمینی ویران، مردمی کوچ کرده و قدرتی که همراه با اموالش از او گرفته شده است. یک ماسک، یک جواهر و یک کیسه شن شاید چیز چندان قدرتمندی به نظر نرسد اما Sandman مقدار زیادی از قدرت خود را به آن ها انتقال داده بود.
سفر او به دنبال اموال خود، چیزهایی که در این راه فدا خواهد کرد و چیزهایی که خواهید دید را میتوانید در قسمت 1 سریال ببینید. دیالوگ های سریال سندمن هم فلسفی و بسیار دلچسب هستند و زمان خوبی برای مخاطب رقم میزنند.
تحلیل و نقد سریال Sandman
داستان سندمن زیباست و هیچکس نیست که بتواند این را کتمان کند. نتفلیکس هم با تکیه بر همین قضیه یک سریال 10 قسمتی در مورد 2 جلد اول کمیک Sandman ساخت و به علت استقبال طرفداران، 1 قسمت ویژه هم بعدا منتشر کرد.
در نقد سریال سندمن باید بازیگران را هم در نظر گرفت. انتخاب بازیگران سریال نسبتا مناسب بود. صحنه سازی ها و فیلم برداری ها جذاب بود اما رد پای نتفلیکس رو سندمن ماند. فضای گوگولی سریال، تزریق زوری برخی بازیگران به برخی نقش ها و البته گرایشات مختلف و تغییر جنسیت برخی نقش ها پررنگ ترین نقطه ضعف سریال برای من بود.
اگر با چشمانی نیمه باز به سریال نگاه کنیم تا این موارد را نبینیم، سندمن هنوز هم یک شاهکار است. روایت های کوتاهی که در داستان ایجاد میشوند، کافه های کوچکی که قرار است خواستگاه اتفاقات بزرگ فلسفی باشند و قدرت هایی که قرار است در مقابل هم قرار بگیرند.
نقد سریال سندمن از سایت Review Geek
اثر ماندگار نیل گیمن به عنوان یکی از ماندگار ترین آثار کمیک در تاریخ شناخته میشود. یک شاهکار هنری که توانسته است شخصیت پردازی بی نقص، دنیا سازی جذاب، ایده پردازی و فلسفه در مورد زندگی و هدف در این دنیا را کنار هم جمع کند. کمیکی که مورد تحسین منتقدان قرار گرفته است و در کنار کارهای شاخصی مثل واچمن و برخی نسخه های بتمن در صدر پر فروش ترین آثار کمیک قرار گرفته است.
زمانی که نتفلیکس در سال 2019 اعلام کرد که قصد دارد اقتباسی از این کمیک را تولید کند، نظرات ضد و نقیض زیادی پیش آمد که دلایل مشخص و به جایی داشت. کارهای ساخته شده در نتفلیکس در اکثر مواقع یا صفر هستند و یا 100. تصور این که نتفلیکس یک پروژه عظیم مثل سندمن را با خاک یکسان کند برای بسیاری از طرفداران ترسناک بود. هر چند حضور نیل گیمن به عنوان یکی از تهیه کنندگان اجرایی روی خروجی نهایی سریال اثر مثبتی گذاشت. برخی قسمت ها، مخصوصا قسمت 6، به عنوان یکی از بهترین قسمت های سال 2022 شناخته شد اما برخی ایرادات سریال مانع از آن شد که در کنار سریال های شاهکار نتفلیکس قرار بگیرد.
فصل اول سندمن اقتباسی از 2 نسخه اول کمیک به نام های Preludes and Nocturnes و The doll's house است. سریال در 6 قسمت اول به هسته مرکزی Preludes and Nocturnes و در 4 قسمت بعدی به The doll's house میپردازد. هر چند تغییر فاز سریال در 4 قسمت ثانوی آن باعث شده تا آن قسمت ها کمی خالی از فلسفه به نظر برسند اما اگر اینطور نبود با سریالی سراسر فلسفه مواجه میشدیم. ریتم سریال بینقص است و مانع خسته شدن بیننده میشود. جلوههای ویژه جای بهبود دارد اما قابل اغماض است و قطعا با کمی حوصله میتواند در فصل بعد بهتر باشد.
چه با منبع اصلی سریال سندمن آشنا باشید چه نه، این سریال چیزهای زیادی برای عرضه کردن دارد. حتی طرفداران کمیکی آن هم مشتاقانه روند سریال را دنبال میکنند. انتخاب تیم بازیگری برای این 10 قسمت خوب بود. انتخاب های عالی زیادی در بین بازیگران وجود داشت. البته برخی بازیگران هم اصلا نتوانسته بودند بینندگان و منتقدین را راضی کنند.
قسمت ویژه سریال هم حدود 2 هفته بعد از اکران اصلی پخش شد تا تعداد قسمت های سریال در حال حاضر به 11 برسد. اضافه شدن کاراکترهای مرگ و لوسیفر هم سطح سریال را بالاتر برد. هر چند نقش متیو (کلاغ) چندان دلنشین نبود و شوخیهای او آزاردهنده به نظر میرسید. با این تفاسیر، نقد سریال سندمن همچنان یک نقد مثبت و امیدوار کننده است که ما را برای دیدن فصل دوم آن مشتاق میکند.
اگر به فیلم های فلسفی، اکشن، کمیک بوکی یا جادویی علاقه دارید حتما این سریال را ببینید. اگر هم قبلا آن را دیده اید، سری به سریال های شبیه سندمن بزنید تا سریال بعدی خود را پیدا کنید.
دیدگاهها (۱)
دکتر ابراهیم
۱۷ اسفند ۰۱ ، ۱۴:۴۶