عاشقان فیلمهای هکری حتما اسم مستر ربات را شنیدهاند. این سریال که از سال 2015 تا سال 2019 پخش شد، توانست نگاهی تقریبا واقعبینانه به مسئله هک داشته باشد و به یکی از محبوبترین سریالها برای عاشقان تکنولوژی تبدیل شود. در ادامه با نقد سریال مستر ربات همراه نقد فارسی باشید.
نقد سریال مستر ربات
سریال محبوب Mr.robot که از 24 ژوئن 2015 روی آنتن رفت، یکی از معروفترین آثار شبکه USA network است که در ژانر درام ساخته شده است. داستان سریال در مورد جوانی به نام الیوت است که روزها به عنوان متخصص امنیت شبکه در یک شرکت به نام "آل سیف" کار میکند و شبها هم اهداف خود را هک میکند. الیوت از اضطراب اجتماعی و افسردگی رنج میبرد و روابط اجتماعی خوبی ندارد. خرابکاری امنیتی در آل سیف و آشنا شدن او با شخصی به اسم "مستر ربات" و گروهی به نام F society باعث میشود که تغییرات بزرگ و سریعی در زندگی الیوت شکل بگیرد.
الیوت مستر ربات یک کاراکتر پر جذبه و با نفوذ است. با وجود این که در یک شبکه کمتر شناخته شده مطرح شده است، اما عمیق بودن کاراکتر آن باعث شده تا محبوبیت زیادی به دست بیاورد.
فصلهای اولیه سریال توانست نظر بسیاری از منتقدان را به خود جلب کند. چیزی که بیشتر مردم منتظر آن بودند و آن چیزی نبود به جز یک درام هکری جذاب که داستانی فراتر از یک صفحه سیاه با نوشتههای سبز داشته باشد. شخصیت پردازی الیوت آلدرسون به خوبی انجام شد و جامعه گریزی او توانست حتی سختگیرترین بینندهها را هم پای تلویزیون میخکوب کند. چیزی که در انتهای سریال چندان شاهد آن نبودیم.
کاراکتر اصلی سریال در زمنیه هک بیهمتاست. او از هر کسی که در این زمینه میشناسید، بهتر است و هوش سرشار او از کارهایی که انجام میدهد کاملا مشخص میشود. داستان در همان دقایق ابتدایی این قضیه را برای شما روشن میکند. اما خوشبختانه قرار نیست با یک اثر ابرقهرمانی طرف باشیم که کاراکتر اصلی با نیروی عشق و دوستی تمام دشمنان را تار و مار کند. الیوت در طول سریال از جاهایی ضربه میخورد که نمیبیند، کارهایی انجام میدهد که وضعیتش را بدتر میکنند و گاهی فقط شانس میآورد که جان سالم به در میبرد. ظرافت و هنر کارگردان در برخی از این صحنهها ستودنیست.
تحقیقاتی که برای ساخت هر چه بهتر این اثر انجام شد قابل تحسین بود. حتی بسیاری از مسئولان امنیت شبکه هم اذعان داشتند که سریال مستر ربات بسیار واقعیتر و باورپذیرتر از سایر فیلم و سریالهای همسبک خود است. واقعگرایانه بودن سریال در مورد جزئیات هکری یکی از بهترین فاکتورهای این سریال است که توانسته در سراسر داستان صحنههای هیجان انگیز بسیاری را رفم بزند. برخلاف بسیاری از فیلمها که کاراکتر اصلی از یک کافی شاپ کل دنیا را بهم میریزد، الیوت مجبور است تا اطلاعات لازم را جمع آوری کند، جاسوسی کند و از دیگران برای انجام کارها کمک بگیرد.
همراه شدن مخاطب با نقش اصلی سریال که از مشکلات روانی رنج میبرد، یکی دیگر از جنبههای جذاب سریال است. مخاطب هیچگاه مطمئن نیست چیزی که میبیند حقیقت است یا توهم. آیا او همه چیز را میداند و میتواند به خوبی استدلال کند یا هنوز هم باید پا به پای الیوت به جمع کردن سرنخها مشغول شود. صحبت کردن الیوت با مخاطب هم به همراهی بیشتر کمک زیادی میکند. نوع روایت داستان بهترین فضا را برای غافلگیر کردن بیننده فراهم میکند. پیچهای داستانی در طول مسیر به نوعی قرار گرفتهاند که با روشن کردن علت برخی اتفاقات، سوالات بیشتر و بزرگتری برای مخاطب به وجود میآورند. شاید بهترین مثال برای این پیچهای داستانی، پایان فصل اول باشد.
اگر به دنبال سریالی هستید که کاراکترهای آن کاملا پخته و آشنا باشند، پیچهای داستانی منطقی اما غافلگیر کننده داشته باشد و بعد از دیدن چند قسمت خسته کننده نشود مستر ربات برای شماست. شاید هم با دیدن چند قسمت از آن فکر کنید که نصف سریال در نقد کاپیتالیسم و نصف دیگرش برای کنایه زدن به برنامه نویسان است.
نقد فصل اول سریال مستر ربات
داستانی که شاید در ابتدا کلیشهای به نظر برسد، با کمی چاشنی هیجان و جزئیات جذاب به نظر میرسد. یک غول بد بزرگ که در این داستان ای-کورپ است در حال نابودی تدریجی دنیاست. یک گروه هکری به نام F Society هم در تلاش است تا با نابودی آن بتواند آرامش و امنیت را به دنیا برگرداند. عملیاتی که الیوت درگیر آن میشود، قسمتی از همین نقشه بزرگ برای نجات دنیا از سیستمی است که نماد شر قلمداد میشود. شرایط خاص الیوت، هدف او و تاثیر افراد دیگر روی زندگی او باعث میشود تا داستان رفته رفته پیچیده شود و مخاطب را به دنبال جواب سوالات خود بکشد.
فصل اول با تضادهایی که دارد، بسیار خوب جلوه میکند. بی اعتمادی ذاتی الیوت و اعتماد کردن او به یک غریبه، تلاش او برای ثبات اما حرکت غیرارادی او به سمت بیثباتی و تنهایی کشنده او که شاید برای بیشتر انسانهای مدرن قابل لمس باشد. پایان این فصل هم یکی از جذابیتهای آن به شمار میرود و نمیتوان فهمید که فصل بعد چه چیزی برای ارائه خواهد داشت.
نقد فصل دوم مستر ربات
پروژهای که F Society در فصل اول دنبال میکرد، حالا وارد فاز جدیدی شده است؛ اعضای گروه باید تا حدودی از سایهها خارج شوند و در قلب جامعه فعالیتهایی را انجام دهند؛ پس باید منتظر دردسرهای بزرگتری هم باشند!
دارک بودن سریال با وجود اتفاقات فصل اول کاملا حفظ شده است. آشوبی که جامعه را فراگرفته منطقی و قابل لمس است و میتوان سردرگمی کاراکترها را به خوبی احساس کرد. چالشهای شخصی و ذهنی الیوت هم به لطف بازی خوب رامی مالک کاملا مشهود است. گفتنیی است فضای کلی داستان در این فصل نسبت به فصل قبل گستردهتر میشود.
نقد فصل سوم سریال مستر ربات
داستان سریال مستر ربات در فصل سوم باز هم گستردهتر میشود. در این فصل باز میتوانیم رد پای سیاست و دولتهای مختلف را به وضوح ببینیم؛ اینکه چگونه در پشت پرده اتفاقاتی میفتد و چیزهایی دیگری برای عموم جامعه به نمایش گذاشته میشود. جالب است که در این فصل صحبتهایی از ایران هم به میان میآید؛ البته زیاد ربطی به سیاست ندارد.
نگرش سریال در فصل سوم از تمرکز روی نفش اصلی دورتر میشود و شاید بتوان این را نقطه عطفی در داستان سرایی Mr.robot دانست. در فصل سوم میتوان با کاراکترهای دیگر بیشتر آشنا شد، چالشهای آنها را دید و در مورد نقش آنها در اتفاقات بزرگی که در حال انجام است خیال پردازی کرد. همکاری مجدد الیوت و مستر ربات هم یکی دیگر از قسمتهای مورد انتظار این فصل بود که به خوبی اتفاق افتاد.
نقد فصل چهارم Mr.robot
فصل چهارم اوج درگیریهای الیوت با "دارک آرمی" است. حالا الیوت برای این کار به جز نجات دنیا یک انگیزه شخصی بسیار قوی به نام انتقام هم دارد. الیوت و مستر ربات متحدان جدیدی پیدا میکنند تا نقشههای ارتش تاریکی را به نابودی بکشانند. این فصل را هم تماشا کنید تا سریال را با یک پایان غیرمنتظره و البته جذاب تجربه کرده باشید.
گاهی همه چیز در پایانبندی خلاصه میشود و چه خلاصه ای بهتر از مستر ربات. داستانی که در 4 فصل ساخته و پرداخته شد به بهترین نحو ممکن پایان یافت تا بینندگان آن به چیزی که منتظر آن بودند برسند. پیچ داستانی غیر قابل پیشبینی برای کاراکترهای اصلی و صحنههای هیجان انگیز و پر استرس در این فصل تمام چیزیست که یک سریال درام میتواند ارائه کند. این فصل از سریال به خوبی توانست مخاطبان را راضی کند و البته نمرات بالاتری نسبت به فصلهای قبل از منتقدان بگیرد.
امتیاز سریال مستر ربات
سریال محبوب مستر ربات توانست در مجموع امتیاز %94 از راتن تومیتوز، 8.6 از 10 در سایت IMDB و 8.9 از 10 را در سایت Rating graph کسب کند. از مجموع 3500 رای که در نظرسنجی گوگل برای این سریال انجام شده، مستر ربات توانسته امتیاز 4.9 از 5 را دریافت کند. در مجموع 22 قسمت از این سریال توانسته است امتیاز بالای 9 را از سایت Rating graph دریافت کند که نشان دهنده سطح بالای آن است.
ایران در سریال مستر ربات
اگر سریال را تماشا کرده باشید میدانید که در قسمتهایی از آن به ایران اشاره شده است. ریزبینی کارگردان سریال مانع از این شده است تا یک دید کلیشهای از یکی از کشورهای جناح مخالف آمریکا روبرو باشیم. در عوض میتوان دید که "کار دشمن است" میتواند یک رویه کاملا دو سویه باشد.
وصل کردن گروه Fsociety به ایران و پر و بال دادن به ماجرا در رسانهها نشان میدهد که سیاستهای پشت پرده در سریال، کنایههای عمیقتری به سیاسیون آمریکایی میزند. جایی که ناتوانی در کنترل بحرانهای بزرگ، آنها را مجبور به ملامت دشمن و دسیسههای خرابکارانه سایر کشورها میکتد.
نکته دیگری که در مورد ایران گقته میشود پدر و مادر ترنتون هستند که به دنبال موقعیتهای بهتر از ایران به آمریکا مهاجرت کردهاند اما نظام سرمایهداری به آنها امکان رشد نداده است. شاید این قضیه ربط چندانی به ماهیت ایرانی ترنتون نداشته باشد اما دید گسترده "سم اسماعیل"، کارگردان مستر ربات، را در نقد به بهشت آمریکایی نشان میدهد.
حقایق سریال مستر ربات
سریالهایی موفقی مانند مستر ربات معمولا با نکات مخفی، حواشی و اتفاقاتی همراه هستند که دانستن آنها برای مخاطبان جالب است. این شما و این 5 نکته در مورد این سریال که نمیدانستید.
1. هکها واقعی هستند
واقعی به نظر رسیدن اتفاقات هکری این سریال یک دلیل بسیار خوب دارد و آن هم واقعی بودن آنهاست. سم اسماعیل برای واقعیت سنجی و ساخت صحنههای فنی این سریال از یک هکر FBI به اسم میشل بازل و یک مامور امنیت شبکه FBI به اسم آندره مک گرگور کمک گرفته است.
در حقیقت صحنههای هک سریال توسط افراد حرفهای انجام شده است و بازیگران به کمک ترفندهای فیلم برداری و ادیت به این صحنهها اضافه شدند. کار سختی که واقعا خوب نتیجه داده است.
2. ساخت سریال 15 سال طول کشیده است
ایده ساخت مستر ربات از علاقه شخصی سم اسماعیل به مباحث کامپیوتری و هک شکل گرفت. او شروع به نوشتن کرد و بعد از مدتی فهمید که داستان اصلی گستردهتر از چیزیست که فکر میکرده است. او تصمیم گرفت تا 20 صفحه اول فیلمنامه را به فیلمسازان تلویزیونی ارسال کند. از بین این شرکتها کانال USA network قبول کرد که از یک فصل 10 قسمتی از سریال حمایت کند. فصل اول موفقیت آمیز بود و مستر ربات برای 4 فصل ادامه پیدا کرد. این پروسه به نظر ساده، برای سم اسماعیل 15 سال طول کشید.
3. رامی مالک به مورفین فیک هم کلک زد
صحنههای زیادی بود که بازیگر نقش الیوت باید مورفین مصرف میکرد. بیشتر ما میدانیم که در فیلم برداریها از پودر ویتامین B به عنوان بدل مورفین استفاده میکنند. با وجود این که پودر ویتامین برای رامی بیخطر بود، اما برای اذیت نشدن او یک وکیوم کوچک در آستین او تعبیه کردند تا این مشکل حل شود.
4. محل فیلمبرداری به یک کسب و کار محلی کمک زیادی کرد
فیلمبرداری در داخل مغازه یعنی تعطیلی تقریبی کارها. البته که هزینه این کار به صاحب مغازه پرداخت میشود اما کمکی که مستر ربات به این غذاخوری محلی کرد فراتر از این بود. با معروف شدن سریال مستر ربات، بازدیدکنندههای زیادی به این مغازه سر میزدند و باعث سرازیر شدن سود به آن میشدند.
5. بازیگر نقش آیرون من طرفدار پر و پا قرص این سریال است
رابرت داونی جونیور که بیشتر با نقش آیرون من شناخته میشود، به رامی مالک ایمیل زده بود تا از مستر ربات تعریف کند. البته که این اتفاق برای مالک هم غیر منتظره بود و در ابتدا فکر کرده بود که کسی قصد شوخی با او را دارد. بعد از پرسیدن از یک دوست مشترک، رامی رابرت را به صحنه فیلمبرداری دعوت کرد تا از نزدیک شاهد فیلمبرداری یکی از قسمتهای سریال محبوبش باشد.
دیدگاهها (۲)
Unknown
۰۸ آذر ۰۱ ، ۱۳:۲۸
پاسخ:
۹ آذر ۰۱، ۲۱:۵۱
Sami
۰۸ آذر ۰۱ ، ۱۳:۲۵
پاسخ:
۹ آذر ۰۱، ۲۱:۴۹